Ortopedija
vilica

Krivi zubi i manjak samopouzdanja - rješenje je u ortodonciji

Da li znate da su naši preci imali širu i jaču vilicu od nas? Mekana i prerađena hrana uticala je na to da se sada mnogo češće nego u prošlosti jave krivi zubi i nepravilan zagrižaj koji mogu stvoriti veće zdravstvene probleme. Ipak, ovaj podatak ne treba da vas brine, jer je za sve nepravilnosti u vilici zadužena ortopedija vilica – grana stomatologije zahvaljujući kojoj možete imati savršen osmjeh. Važno je da znate da estetika ne treba da bude jedini razlog zbog kog ćete posjetiti ortodonta, jer krivi zubi utiču na cjelokupnu vilicu i njene mišiće, ali i na zdravlje cijelog organizma.

Mobilna proteza i djeca

Da li znate da bi prema savjetu brojnih stomatologa, svako treće dijete trebalo da nosi protezu? Kod mališana se nerjetko javljaju krvi zubi i nepravilan zagrižaj i to prije svega kao posledica genetike, zatim zbog loše navike – sisanja palca i cucle, disanja na usta, preranog gubitka mliječnih zuba, kao i u slučajevima kada veličina zuba nije srazmjerna veličini vilice.

Koji god da je razlog ovih nepravilnosti, na redovnim stomatološkim pregledima treba pratiti situaciju, jer se u ranom dobu mnogo brže i lakše rješavaju takozvane tjeskobe. Mobilna proteza idealan je vid terapije u periodu dok se vilica još razvija, ali je neophodno da dijete stekne naviku da je nosi, jer u suprotnom će rezultati izostati.

Mobilna proteza može riješiti problem do jednog uzrasta djeteta, a zatim je jedina opcija fiksna proteza za koju ne postoji ograničenje kada je riječ o tome sa koliko godina se može postaviti. Idealno vrijeme je da se mobilna proteza koristi onda kada su djetetu iznikli svi sjekutići i šestice, a to se najčešće desi u periodu od sedme do devete godine. Uz svakodnevnu upotrebu tokom noći i nekoliko sati dnevno, ali i redovne kontrole, krivi zubi postaju stvar prošlosti kroz samo nekoliko godina.

mobilna proteza

Sve što trebate znati o protezama

Postoje slučajevi gdje je tjeskoba velika ili se zakasnilo sa terapijom, pa upotreba mobilnog aparatića ne može da riješi problem. U ovakvim situacijama je najbolja opcija fiksna proteza koja se nosi između jedne i nekoliko godina, u zavisnosti od stanja vilice i zuba.

Najraniji period u kom se djeci može postaviti fiksna proteza je kada su nikle sedmice, dok kod odraslih nema starosne granice, pod uslovom da ne postoje neki drugi ozbiljniji stomatološki problemi.

Uslov za postavljanje ove vrste aparata je da su svi zubi, ali i njihovi korjeni zdravi, a ako nisu, tek nakon liječenja mogu se postaviti bravice. U nekim situacijama neophodno je i izvaditi jedan ili više zuba ukoliko u vilici nema mjesta, ali o tome u dogovoru sa pacijentom odlučuje stomatolog.

Fiksna proteza na samom početku terapije može da bude neugodna za nošenje, kao i kada se vrši zatezanja žica i mijenjanje položaja bravica, jer se tada stvara novi pritisak na zube. Ipak, te nelagodnosti prođu kroz nekoliko dana, a pacijent se brzo navikne.

U stomatološkoj ordinaciji A-dent može se postaviti standardna metalna (čelična) fiksna proteza koja je poslednjih godina izuzetno popularna među mladima, a sa kojom se dobijaju odlični rezultati. Međutim, kada je riječ o odraslim osoboma koje nisu zadovoljne izgledom svog osmjeha, njihov izbor najčešće bude estetska, nevidljiva fiksna proteza. Ovakva vrsta aparata za zube razlikuje se po materijalu od kog je napravljena, pa postoje one kod kojih su bravice izrađene od keramike u boji zuba, kao i safirne (kristalne) koje su providne. Dostupna je i lingvalna fiksna proteza sa metalnim bravicama koje se postavljaju sa unutrašnje strane zuba. Iako ova proteza nije vidljiva, nerjetko ometa govor i iritira jezik, pa je mnogi izbjegavaju.

Izuzetno je važno napomenuti da je neophodno nakon skidanja ovakve vrste aparatića, barem godinu dana nositi splint, tj. providnu foliju koja ispravljene zube drži na mestu.

Folije za ispravljanje zuba

Folije za ispravljanje zuba nazivaju se još i zubni alajneri i njihova najveća prednost je to što su jedva primetne i mogu se skidati. Međutim, važno je da naglasimo da njih ne može da koristi svaki pacijent, jer je kod nekih većih ortodontskih problema neophodna fiksna proteza. Folije za ispravljanje zuba su posebno popularne poslednjih godina, izrađuju se od medicinski lagane plastike, pa se jedva i osjećaju u vilici, a i ne smetaju prilikom govora.

Uz pomoć folije za ispravljanje zuba se nepravilnosti rješavaju postepeno, upotrebom različitih setova alajnera koji se nose najčešće po mjesec dana, pa se zamenjuju drugim. Plan pomjeranja zuba radi se softverski, a jednim setom folija zubi se mogu pomjeriti po 0,5 mm. Broj potrebnih setova i dužina trajanja terapije su individualni, ali zavise i od samog pacijenta, jer je folije za ispravljanje zuba potrebno nositi gotovo cijeli dan, uz skidanje za vrijeme obroka.
Kao i kod fiksne proteze, nakon završetka terapije folijama, potrebno je određen period noću nositi navlaku, u ovom slučaju poslednji set zubnih alajnera kako bi se zadržao i učvrstio nov položaj zuba.

Nikada nije kasno da budete zadovoljni svojim odrazom u ogledalu i zato je uvijek pravo vrijeme da dođete na pregled i konsultacije u stomatološku ordinaciju A-dent. Vaš širok osmjeh i nova doza samopouzdanja nakon što vaši krivi zubi budu ispravljenji, naša su najveća nagrada i potvrda da obavljamo dobar posao.

Pogledajte naše ostale usluge

Prijavite se za termin

Potrebno je samo par minuta da se registrujete i dobijete odgovor o željenom terminu.
Kontakt za usluge
Izaberite vreme