Profilaksa

Pod profilaksom (preventivna stomatologija), podrazumijevamo zdravstvene mjere koje nam pomažu u spriječavanju nastanka zubnih oboljenja. Preventiva je od velikog značaja, kako za one najmlađe, tako i za odrasle pacijente jer umanjuje mogućnost nastanka karijesa i parodontalnih bolesti.

U stomatologiji preventivna stomatologija podrazumijeva stalnu kućnu higijenu zuba i usne šupljine, redovne odlaske stomatologu (preporučujemo dva do tri puta godišnje) uz korišćenje usluge profesionalnog čišćenja zuba (jednom do dva puta godišnje). U ordinaciji A-Dent možete dobiti svu potrebnu edukaciju o kućnoj njezi i važnosti očuvanja zdravlja zuba, profesionalno čišćenje zuba, te poliranje, koje je završni proces istog.

profilaksa

Loša higijena zuba

Loša higijena zuba ne samo da dovodi do problema kao što su karijes i bolesti desni, već može uzrokovati i ozbiljnije zdravstvene poteškoće. Neadekvatna oralna higijena stvara povoljno tlo za razvoj bakterija u ustima, koje mogu prodirati u krvotok i doprinijeti razvoju kardiovaskularnih oboljenja, kao što su srčani i moždani udari. Takođe, postoji veza između loše oralne higijene i dijabetesa, s obzirom na to da infekcije desni mogu otežati kontrolu šećera u krvi. Osim toga, oralno zdravlje ima uticaj i na respiratorne bolesti; bakterije iz usta mogu se inhalirati u pluća, izazivajući upalu i doprinoseći pojavama poput pneumonije. Upravo zato, redovna i temeljna oralna higijena, koja uključuje pravilno četkanje zuba, korištenje konca i redovne stomatološke preglede, od suštinskog je značaja za očuvanje kako oralnog, tako i opšteg zdravlja.

Preventivni postupci u dječjoj stomatologiji uključuju fluorizaciju zuba pastama te zalivanje fisura. Čuvanjem mliječnih zuba čuvamo mjesta za stalne zube te na taj način spriječavamo nastanak ortodontskih anomalija.

Pogledajte naše ostale usluge

Prijavite se za termin

Potrebno je samo par minuta da se registrujete i dobijete odgovor o željenom terminu.
Kontakt za usluge
Izaberite vreme