Oralna hirurgija i
implantologija

Ugradnja implantata… Kada pričamo o ugradnji implantata zapravo pričamo o jako ozbiljnom hirurškom zahvatu pa samim tim tako i pristupamo tom procesu. Prvo izrađujemo tačnu dijagnozu vilične kosti kako bismo odredili tačnu širinu, visinu i gustinu kosti. Koristeći ove informacije zatim biramo odgovarajuci implantat. Samo na ovaj način je moguće planiranje preciznog rada i željeni rezultat se lako postiže. 

Povoljan implantat

Povoljan i visoko kvalitetan

Pod pojmom “povoljan implantat” podrazumijevamo da se isplanirani stomatološki troškovni plan može zadržati i kao takav implementirati a da ne nastanu dodatni troškovi.
Određivanje cijene putem telefona ili e-poštom nije poželjno. Zato ćemo Vam rado ponuditi specijalistički pregled i konsultaciju, gdje ćemo izraditi individualni plan liječenja prilagođen Vašim potrebama i mogućnostima.
Bezbolan tretman

Bezbolan tretman

Implantiranje ne boli.

Upotrebom lokalne anestezije s injekcijom operacija i ugradnja implanta Vam neće uzrokovati bol. Čak i nakon operacije, obično boli mnogo manje od na primjer, ekstrakcije zuba, jer se implantat ugrađuje samo u potpuno zdrave kosti bez upale.

Jedna do dvije tablete protiv bolova nakon operacije su dovoljne, mada mnogi pacijenti čak i ne trebaju nikakva sredstva za ublažavanje bolova.

All on four

Šta su implantati

Implantati su vještački zubni korijeni izrađeni od titanijuma materijala koji se vrlo dobro podnosi i apsolutno bez alergijskih reakcija i fiksirani su jako dobro u viličnoj kosti. Na primer proteze pričvršćene na ovim “korijenima zuba” drže čvrsto i dugoročno. Posebna prednost implantata je da zdrave zube ne moramo brusiti.
ugradnja implantata

ALL On 4

faza isceljenja

Faza iscjeljenja

“Faza iscjeljenja” traje od tri do šest mjeseci i služi kako bi se osiguralo da vilična kost srasta sa implantom i dobija na čvrstoći.

Konačno na Vašim novim implantatima dobijate i Vaše “nove” zube u obliku kruna ili mostova koji su pojedinačno stvoreni za Vas, a sa kojima možete opet sve jesti, smijati se bezbrižno i potpuno uživati u životu.

Šta implantati mogu učiniti za mene

…spasiti me proteze gornje vilice!

… mogu mi vratiti moje gornje ili donje bočne zube i zamjeniti moju parcijalnu protezu!

…osloboditi me loših proteza!

Najčešće postavljena pitanja

Implantat je šraf izrađen od visoko kvalitetnog titanijuma koji se koristi za ugradnju u samu viličnu kost. Titanijum je jedini metal koji je biokompatibilan što znači da ga Vaš organizam neće odbaciti nakon ugradnje. U upotrebi je oko 30 godina (na primjer, kao vještački kuk). Implantat zatim srasta zajedno sa kosti tako da potpuno dobija na čvrstini. Jedan ili više implantata mogu nositi krunu, most ili proteze.
Implantati se mogu ugraditi gdje god postoji dovoljno kosti. Prije svakog implantiranja posebnim rendgenskim snimcima utvrđuje se da li postoji osnov i uslov za ugradnju implantata. Posebne tehnike mogu se koristiti za izgradnju kosti kada je to potrebno i za pružanje osnove za implantiranje.
Stopa uspjeha ugradnje implantata u gornjoj vilici i zadržavanja istog iznosi 95% nakon 15 godina, a u donjoj vilici 97% nakon 15 godina. Time implantati postaju jedan od najpouzdanijih medicinskih sistema.
Najčešći uzrok gubitka implantata je upala oko implantata uzrokovana neodgovarajućom oralnom higijenom. Redovnom posjetom Vašeg stomatologa i redovnom brigom (profilaksom), to se može uglavnom potpuno isključiti.
Zapravo postoji samo nekoliko kontraindikacija za implantiranje. Najčešća kontraindikacija je loše opšte stanje pacijenta.
Lokalna anestezija koja se ubrizgava kroz injekciju stvara potpunu slobodu od boli, pa sama operacija ne uzrokuje bol.

Prvo kost se oslobađa jednim malim rezom, nakon čega se bušilicom otvaraju rupe u kosti za ugradnju implantata. Implantati se nakon toga ušrafe u samu kost i kada su svi implantati ugrađeni desni se zatvaraju.

Nakon operacije bol je obično puno manja od npr. ekstrakcije zuba, jer se implanti ugrađuju samo u kost koja je potpuno zdrava i bez upale. S prikladnim tabletama gotovo je bezbolno.
Četiri dana nakon operacije nosilac parcijalne proteze može je ponovno vratiti u usta. Vrijeme liječenja je 6 mjeseci u gornjoj vilici i 3 mjeseca u donjoj vilici. Nakon toga implantati se oslobađaju malom operacijom pod lokalnom anestezijom. Nakon jedne nedelje započinjemo s protetskom obnovom.

Najvažnija stvar za vrijeme implantiranja je pravilna briga i redovna profilaksa od strane Vašeg stomatologa. Takođe treba redovno provjeravati jesu li pričvršćeni šarafi za krune i mostove. Redovno održavanje i odgovarajuća profilaksa garantuju trajni uspjeh implantata.

Pogledajte naše ostale usluge

Prijavite se za termin

Potrebno je samo par minuta da se registrujete i dobijete odgovor o željenom terminu.
Kontakt za usluge
Izaberite vreme