Parodontologija

Parodontopatija je uznapredovalo hronično zapaljenje gingive. Parodontalne bolesti počinju nakupljanjem patogenih bakterija. Naslage bakterijskog plaka i kamenca na zubima dovode do upale koja razara potporna tkiva zuba. U slučaju da i Vi imate problema sa gingivom, pomoći ćemo Vam da vratite zdrave desni koje će dugo zadržati Vaše zube. U našem posebnom programu izrađujemo poseban rendgenski snimak kako bismo procijenili Vašu koštanu situaciju i tako mogli pokrenuti ciljane mjere. Odgovarajućom minimalnom hirurškom intervencijom uklanjamo tkivo pod upalom i sve bakterije tako da nakon već nekoliko dana možete vidjeti i osjetiti kako se desni oporavljaju od termina do termina.

Dijagnoza i liječenje parodontnih bolijesti

Pomoću jednostavne procedure možemo saznati koje bakterije uzrokuju gingivitis ili parodontitis. Rezultat omogućuje brzu i ciljanu terapiju.

Nakon otprilike dvije nedelje tretmana, može se primjetiti rezultat, koji jasno pokazuje smanjenje štetnih bakterija u parodontalnim džepovima. U toku i nakon samog tretmana mogu se eventualno uključiti i antibiotici potrebni za uklanjanje štetnih bakterija iz parodontalnih džepova. Dakle, moguće je postići znatno bolji rezultat u liječenju gingive i zadržati zube u parodontu što je duže moguće.

Operacija gingive

Boja, debljina i oblik desni vrlo su važni za estetiku usta i osmijeha. Zadebljanja zubnog mesa uzrokovana upalom, promjena boje zbog amalgama ili metalo-keramičkih krunica ili mostova ometaju estetiku.

Korekcija gingive operativnim putem treba biti vrlo oprezna i zavisi od individualnih faktora kao što su jačina i debljina desni, čvrstoća vezivnog tkiva pacijenta i faktora životnog stila kao što su pušenje ili stres.

Rizici i kontra indikacije

  • Pušenje: kod pušača nekada nije moguće izvoditi različite operativne metode gingive, jer pušenje dovodi do hroničnog cirkularnog poremećaja desni i operativni zahvat ne bi bio uspjesan.

  • Slaba oralna higijena: U lošim uslovima oralne higijene postoji povećana akumulacija bakterija u desnima i na zubima. Upalni procesi sprečavaju proces liječenja.

  • Dijabetes melitus: Dijabetes melitus odlaže zarastanje rana i stoga je kontraindikacija za određenu operaciju gingive.

Kvalitetna njega i kod kuće

Naš parodontološki program takođe pruža našim pacijentima detaljne informacije i uputstva o pravilnom održavanju zuba i gingive kod kuće. Na taj način možete ubrzati tok liječenja. Posebni proizvodi i eventualno lijekovi nude dodatnu pomoć. Dugoročno možete dobiti vlastite zube, kroz zdravu gingivu.

Pogledajte naše ostale usluge

Prijavite se za termin

Potrebno je samo par minuta da se registrujete i dobijete odgovor o željenom terminu.
Kontakt za usluge
Izaberite vreme